Trecerea in revista a istoriei unui spital reprezinta intotdeauna o actiune de o mare complexitate, pe de o parte datorita actiunii de culegere a datelor folosind surse atestate documentar, pe de alta parte datorita multiplelor “istorioare” care circula intr-o institutie publica. Dupa opinia mea, istoria Spitalului “Dr. I. Cantacuzino” este cu atat mai complexa si de acest lucru ne putem da seama cand constatam ca unele din darile de seama privind acest istoric din anii 80’ incepeau astfel: “ Spitalul nu are scrisa istoria sa. Culegerea datelor in scopul pregatirii unui studiu sistematic a relevat ca nu se cunosc documente referitoare la inceputurile si dezvoltarea spitalului. Primele investigatii au evidentiat chiar deosebiri cronologice si topografice intre amintirile orale si si scrise ale contemporanilor”.
Pe de alta parte, aceasta actiune, desi implica o mare raspundere, este fascinanta, avand in vedere directiile spre care ar trebui indreptate cautarile si personalitatile marcante implicate:
Mi-am concentrat actiunea de cercetare in urmatoarele sensuri:
Dupa Gheorghe Leahu, (pag. 38-39 Bucuresti, Micul Paris) “in climatul eclectic si academic creat de palatele de inspiratie franceza ce s-au ridicat intre anii 1880 si 1912, arhitectul Ion Mincu (1852-1902) fondeaza scoala nationala a arhitecturii romanesti. Opera sa teoretica si lucrarile realizate dovedesc o profunda intelegere a valorii arhitecturii populare si a celei monumentale vechi. El transfera la o alta scara constructii inspirate din izvoarele arhitecturii autohtone. Intre 1884 si 1886 termina “Casa Lahovary” aflata astazi in incinta spitalului nostru , dupa 1 an de studiu prealabil a mai multor conace boeresti si manastiri din intreaga tara. Aceasta casa este considerata o lucrare manifest ce contrapune arhitecturii de scoala franceza o arhitectura noua ce pune bazele stilului national neoromanesc”.Este practic prima cladire in stilularhitectural neoromanesc.
. Ion Mincu a fost practic primul dintre principalii reprezentanti si creator al acestei miscari(primul diplomat roman al Ecole des Beaux Arts, Paris), a carui arhitectura este cu certitudine un virf nu numai pentru stilul neoromanesc, dar si pentru intreaga arhitectura romaneasca. Principalele sale lucrari sint: casa Lahovary (1886), "bufetul" de pe soseaua Kiseleff (1892, dupa planurile intocmite in 1889 pentru pavilionul romanesc la Expozitia universala de la Paris), Scoala Centrala de fete (1890), in Bucuresti, palatul administrativ din Galati, bancile comerciale din Craiova si Braila. Linia stilistica caracteristica lui Mincu (numita si "stilul Ion Mincu") a fost continuata de putini arhitecti, printre care arhitectul italian Giulio Magni (scoala primara Mavrogheni - 1895, gara de la Curtea de Arges - 1898).
Aceasta casa a fost facuta la solicitarea generalului Iacob Lahovary si preluata ulterior de familia Cantacuzino.
ION MINCU - biografie
"Pe vremuri, cand moda servilismului in imitatie stapanea pe aproape pe toti, el a indraznit sa admire monumentele arhitectonice ale trecutului nostru, a avut rabdarea sa le studieze, a avut patrunderea ce trebuia ca sa le descopere, originalitatea si marele talent ce se cerea pentru ca ele sa poata da mari cladiri civile, potrivite pentru nevoile altei epoci."
1875 - isi termina studiile ingineresti la Facultatea de Drumuri si Poduri din Bucuresti
1877 - 1882 - studiaza arhitectura la Beaux - Arts in Paris;
1882 - 1884 - lucreaza in atelierul lui Julien Azais Gaudet;
1884 - la intoarcerea in Romania realizeaza proiectul casei doctorului Vitzu. Lucrarea nu prezinta un interes deosebit datorita existentei destul de scurte si prin urmare a lacunei de dovezi asupra valorii sale;
Nu o intalnim decat in fotografii; Locatie initiala :Bd. Magheru; Locatie actuala : disparuta
1886 - terminarea lucrarilor la casa Lahovary.Aici putem constata o prima incercare in definirea stilului neo-romanesc. In varietatea de stiluri folosite, Mincu pastreaza monumentalitatea simpla a arhitecturii taranesti, inlaturand treptat orice forme superflue, apropiindu-se de esenta ;
Locatie initiala: str. Ion Movila;
Locatie actuala
1887 - 1889 - are loc reamenajarea casei Monteoru si constructia casei Vernescu.
Cladiri de lux, tratate in aceeasi maniera si anume aceea a unui mic "hotel" francez dispun totusi de o savanta orchestratie a formelor, a materialelor si a culorilor dublata de fantezie si abilitate.
Le consideram exemplare pentru perioada de inceput a activitatii sale ;
Locatie initiala: Casa Scriitorilor "Mihail Sadoveanu", respectiv Clubul Sindical al Ministerului Metalurgiei si al Constructiei de Masini Locatie actuala
1889 - 1892 - in acest timp se realizeaza Bufetul de la Sosea, expresia cea mai reusita a stilului neo-romanesc. Initial reprezentand o "carciuma romaneasca" la Expozitia Internationala de la Paris, el ramane o emblema a operei lui Ion incu."Trasatura de baza a Bufetului este aceasta modelare deschisa a spatiului prin care Mincu se arata a fi ajuns foarte aproape de esenta arhitecturii romanesti si pe de alta parte a fi intuit una din directiile cele mai fecunde ale arhitecturii moderne, aceea a continuitatii scenografice a spatiilor, a arhitecturii active."(M. Caffe) ;
Locatie initiala:Soseaua Kiseleff
Locatie actuala
1891 - Membru fondator al Uniunii Arhitectilor din Romania;
1890 - 1895 - realizeaza proiectul amenajarii interioare a Palatului de Justitie, Bucuresti ;
1890 - 1894 - alcatuieste un proiect pentru un parc de vile sub denumirea de "o cetate romaneasca", disparut astazi. De asemenea, un alt proiect nerealizat este acela pentru Teatrul National din Iasi.
Scoala Centrala de Fete, compozitie ampla, de proportii aproape monumentale, grupata in jurul unei curti interioare a carei valoare este data atat de configuratia spatiala foarte bine incadrata activitatii scolare cat si de paleta coloristica folosita. Aceasta curte interioara este una dintre piesele de capetenie ale operei lui Mincu ;
Locatie initiala
Locatie actuala
1895 - Presedinte al Uniunii Arhitectilor din Romania;
1897 - Vila Robescu - Sinaia ;
1900 - 1904 - Casa N. Petrascu ;
1904 - Palatul Administrativ - Galati ;
1906 - Banca Comertului - Craiova ;
1896 - 1908 - profesor la Facultatea de Arhitectura din Bucuresti;
1904 - 1910 - restaurarea si construirea porticului bisericii Stavropoleos ;
Moare la 6 decembrie 1912.
Bibliografie
Mihail Caffe - Ion Mincu (I 3203)
Mihail Caffe - Arhitectul Ion Mincu (I 1832)
Toma Socolescu - Monografie Ioan Mincu (II 166)
Nicolae Petrascu - Ioan Mincu (II 37)
Nicolae Iorga - Scrieri despre arta (I 2893)
Internet
Istoricul persoanelor care au de tinut-o
Generalul Iacob Lahovary
Familia Cantacuzino
Profesor Dr. I. Cantacuzino
IOAN CANTACUZINO
(25 noiembrie 1863, Bucuresti - 14 ianuarie 1934, Bucuresti)
Medic, biolog, profesor, om de stiinta, academician
“Ioan Cantacuzino urmeaza atat studiile liceale (liceul "Louis le Grand"), cat si cele superioare, la Paris - filozofie (1882-1891), stiinte naturale (1886-1891), medicina (1887-1894). A obtinut titlul de doctor, cu teza "Recherches sur le mode de destruction du vibrion cholérique dans l´organisme".
Ioan Cantacuzino a fost asistentul biologului rus I. Mecinikov (1845-1916), laureat al premiului Nobel pentru medicina, din anul 1908, care a lucrat, la Paris, la Institutul "Pasteur".
Ioan Cantacuzino a fost profesor de medicina experimentala la Facultatea de Medicina, din Bucuresti (1901 - 1934), director general al Serviciului Sanitar al Romaniei (1907 - 1910), director al Institutului de Seruri si Vaccinuri, din Bucuresti, Ministru al Sanatatii, in perioada 1931 - 1932.
Renumite universitati i-au acordat titlul de Doctor honoris causa - Lyon (1922), Bruxelles (1924), Montpellier (1930), Atena (1932) si Bordeaux (1934).
Vocatia sa de fondator si de mare organizator a fost demonstrata prin infiintarea de institutii - Laboratorul de Medicina Experimentala (1901), din cadrul Facultatii de Medicina din Bucuresti, Institutul de Seruri si Vaccinuri, din Bucuresti (1921), care ii poarta numele, - si publicatii - "Revista stiintelor medicale" (1905), "Annales de biologie" (1911) si "Archives roumaines de pathologie expérimentale et de microbiologie" (1928). Este fondatorul Scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala.
Ioan Cantacuzino a fost membru in Comitetul de Igiena al Ligii Natiunilor (1923), al Academiei Romane, al Societatii de Biologie, din Paris, al Societatii de Patologie Exotica, din Paris, si al Academiei de Stiinte, din Paris.
Savantul roman a desfasurat o bogata activitate de cercetare privind vibrionul holeric si vaccinarea antiholerica, imunizarea activa, impotriva dizenteriei si febrei tifoide, etiologia si patologia scarlatinei.
Incepand cu anul 1896, si-a publicat lucrarile despre sistemele si functiile fagocitare in regnul animal.
A studiat si rolul fenomenelor electrice in mecanismele imunitare.
A fost un remarcabil organizator al luptei antiepidemice, calitate pe care a demonstrat-o si in campania impotriva tifosului exantematic si holerei, in timpul primului razboi mondial (1916 - 1917). A organizat si primele campanii antimalarice, din Romania, fiind un pionier european al acestor actiuni.
Pe baza concluziilor cercetarilor sale, privind vibrionul holeric, Ioan Cantacuzino a inventat o metoda de vaccinare antiholerica (numita "Metoda Cantacuzino"). Aceasta metoda apreciata de forurile internationale, de specialitate, este si astazi folosita in tarile unde se mai semnaleaza cazuri de holera.
Pe baza unor procedee originale si sub indrumarea sa, au fost fabricate, in Romania, insemnate cantitati de produse biologice, folosite in campaniile de prevenire si combatere a epidemiilor.
Datorita lui Ioan Cantacuzino, Romania a fost a doua tara din lume, dupa Franta, care a introdus, in 1926, vaccinul BCG ("Bacilul Calmette-Guérin"), avand germeni cu virulenta atenuata, pentru vaccinarea profilactica contra tuberculozei, a nou-nascutior.
Institutul de Seruri si Vaccinuri, din Bucuresti (foto), poarta numele acestui remarcabil savant roman. “
Istoricul activitatii sanitare desfasurate in aceasta cladire – Istoria propriuzisa a spitalului
Din documentele primare, nucleul din care s-a dezvoltat spitalul isi are originea in actiunea pentru modernizarea sistemului de sanatate al Romaniei, inceputa in decada a treia a secolului nostru si care a primit o forma legala prin Legea sanitara si de ocrotire nr. 2515 din 04.07.1930. De remarcat ca realizarea practica a prevederilor noii legi avea sa infrunte grele piedici organizatorice datorate atat unei lipse de intelegere cat si conditiilor crizei economice din acea perioada.
In lumina documentelor pe care le avem pana acum, istoria spitalului nostru se imparte in 3 faze.
1. Crearea cadrului legislativ. Ministerul Muncii Sanatatii si Prevederilor Sociale din acea perioada, in baza articolului 128 al Legii sanitare si de ocrotire nr. 2515 din 04.07.1930, aflata in acel moment inca in faza de proiect a hotarat infiintarea pe data de 01.05.1930 a unui dispensar cu denumirea “Dispensarul Muncii, Sanatatii si Ocrotirilor Sociale”. Interesant este ca titlul a fost schimbat fata de acela prevazut in proiectul de lege si de legea votata. Se vor produce si alte modificari in denumirea unitatii si aceste tatonari sunt semnificative pentru cautarea unei formule de organizare cat mai potrivite.
In “Sanatatea Publica”care era Buletinul Oficial al Ministerului Muncii, Sanatatii si Prevederilor Sociale, a aparut in numarul din mai 1930, la pag. 462 si 463 primul document care atesta intrarea in istorie a unitatii noastre, act prin care erau prevazute un numar de 11 servicii, ceea ce indica activitatea complexa, de mare anvergura, pentru care a fost destinat. Dispensarul s-a instalat intr-o cladire din str. Budisteanu nr. 12, avand ca director pe dr. Negulescu.care este transferat incepand cu data de 01.11.1929 in postul nou creat de director al Dispensarului Muncii, Sanatatii Si Ocrotirilor Sociale. Dr. Negulescu a inclus in activitatea noului dispensar si asistenta medicala a invalizilor de razboi, a orfanilor si vaduvelor de razboi, atitudine cu repercusiuni importante asupra organizarii ulterioare a dispensarului. Localul Dispensarului Policlinic s-a dovedit necorespunzator si s-a dispus mutarea lui intr-un local de pe actualul bulevard Elisabeta nr. 56 (1932).
2. Activitatea publica de asistenta medicala a dispensarului a inceput la 01.06.1930, acordand consultatii si medicamente gratuite functionarilor departamentului sanatatii, functionarilor celorlalte ministere, apoi studentilor si populatiei nevoiase din cartier si, in plus, pentru I.O.V.-risti.
Atestarea documentara a participarii Profesorului Dr. I.Cantacuzino, confera o insemnatate deosebita acestei preocupari (Dispensarul.1). Ca o amintire permanenta a interesului pe care l-a avut pentru acest dispensar Profesorul Cantacuzino a acceptat ca sa-I poarte numele si sa devina “Dispensarul Policlinic Central - Profesor Dr. I.Cantacuzino” (Biblioteca Academiei Romane. cota II-247019).
La data de 18.10.1932, Dispensarul Muncii, Sanatatii Si Ocrotirilor Sociale nu mai apare cu denumirea “Prof. Dr. I. Cantacuzino, ” si se va denumi “Spitalul si Dispensarul Policlinic Central I.O.V., urmata de mutarea institutiei intr-o cladire veche si neadecvata pentru un spital, in str. “Ion Movila”
Cu aceasta ocazie sunt prevazute, in total 11 servicii, ceea ce indica activitate complexa:
boli interne-Dr. Stoia,
chirurgie-Dr. Topa Petre,
boli de copii – Dr. Paraschivescu Stela,
boli nervoase – Conferentiar dr. Paulian Emil
ORL-Dr. D. Negulescu medic primar,
specialitatea dermatovenerologie-Dr. Voina Aurel
specialitatea oftalmologie – Dr. Vasilescu Alexandrina,
specialisti dentistici si boli de gura-Dr. Lecutia Ion,
laborator de radiologie si tratamentul cancerului-Dr. Isvoceanu Nicolae,
serviciul de garda si vizite la domiciliu-Dr. Alexandrescu Jacques,
serviciul de asistenta sociala-Antonescu Doina,
In total erau 13 medici; Dr. D. Negulescu medic primar pentru specialitatea O.R.L., si seful serviciului O.R.L. a fost delegat si cu conducerea administrativa care a condus unitatea sanitara sub diferitele ei numiri si forme organizatorice pana in anul 1941.
Dispensarul Policlinic Central - Profesor Dr. I.Cantacuzino s-a constituit intr-o adevarata unitate experimentala. Metoda aplicata facea parte din structura interna a cercetatorului Ion Cantacuzino, asa cum a definit-o superb Nicolae Iorga, in evocarea scrisa la moartea lui.
Dupa 2 ani de experienta pe teren, grupul de medici ajunge la convingerea ca dispensarul cu rol de policlinica ar putea realiza o imbinare a activitatii sanitare de prevenire cu cea curativa si face o propunere ce s-a concretizat prin legea pentru organizarea asistentei medicale a functionarilor publici pe baza caruia “Dispensarul Policlinic Central - Profesor Dr. I.Cantacuzino” devine si centrul de asistenta medico-sanitara preventiva si curativa a functionarilor publici Bucuresti. Tot atunci s-a inscris in legislatia noastra sanitara principiul examenului medical preventiv, periodic.
A doua problema studiata experimental a fost aceea a gratuitatilor consultatiilor medicale, a tratamentului si a medicamentului. Au fost discutii ample pentru gratuitatile medicale in cadrul proiectului de lege a sanatatii- in final pastrandu-se formularea traditionala practic inaplicabila si anume:
Comuna este datoare sa asigure asistenta medicala gratuita tuturor bolnavilor lipsiti de mijloace ce se stabilesc de Autoritatea Comunala si reprezentantul fiscului, odata pe an. (Articolul 71)
La Dispensarul Policlinic Central - Profesor Dr. I.Cantacuzino s-a experimentat timp de 2 ani un sistem de gratuitate medicala aproape totala, eliberandu-se un numar de 41211 retete pentru medicatie.
(Articolul 71)
Profesorul Dr. I.Cantacuzino a cautat sa permanentizeze dreptul anumitor functionari la asistenta medicala, sustinand Legea pentru organizarea asistentei medicale a functionarilor publici pana la gradul de sef de sectie.
In cel de-al treilea an de functionare al Dispensarului Muncii, Sanatatii Si Ocrotirilor Sociale, acesta se inscrie deja in in Legea pentru asistenta medicala a functionarilor publici si infaptuirea altor puncte in program ca de exemplu
In anul 1934 spitalul nostru (la acea data Spitalul IOVR) avea urmatoarea structura:
Ulterior apare o schimbare prevazuta de Legea Bugetara 1934/1935 prin care unitatea noastra apare sub denumirea de Spitalul Central ”Prof. Dr. I. Cantacuzino”. In felul acesta se reia firul natural istorieisi se revine la identificarea institutiei cu creatorul ei spiritual si stiintific. Se creaza astfel la Bucuresti primul spital de medicina generala, independent, sub conducerea directa a M.S.
Institutia, cu o noua metamorfoza, intra intr-o perioada profunde schimbari organizatorice inclusiv ca principii de functionare. Astfel, anii 1933-1934 sunt ani importanti in crearea bazei arhitectonice a spitalului constand in realizarea unei constructii de 480 m.p., cu subsol, parter, pavilon de 4 etaje ( se reface complet fosta cladire a Ministerului Muncii) la temelia caruia s-a depus un pergament semnt inclusiv de Profesorul Cantacuzino. .
Spitalul Central ”Prof. Dr. I. Cantacuzino” este introdus in bugetul anului 1934-1935 cu urmatoarea organigrama:
a) Divizia Spitalului
b) Divizia consultatiilor
a) Divizia Spitalului
cu:
b) Divizia consultatiilor
cu:
In anii care urmeaza, numarul total de paturi se schimba, astfel ca in 1941 spitalul are 215 paturi, cu un potential maxim de 300 de paturi. Este important de aratat ca serviciile de consultatii au fost micsorate si ca activitatea de prevenire sistematica si de tratamente ambulatorii a suferit si va ramane necorespunzatoare. In organigrama Spitalului Central ”Prof. Dr. I. Cantacuzino” erau numai 6 servicii de consultatii.
De aici inainte pretioasa traditie a fost imbogatita cu noi valori. In ciuda timpurilor, unitatea continua sa se dezvolte considerabil. Daca in 1951 capacitatea de spitalizare era de 531 paturi, in anul 1982 el avea 1143 paturi si o baza materiala moderna.
Revenind la anul 1948, spitalul functioneaza pe sistem pavilionar
-pavilonul 5 avand la parter policlinica, la etajul 1 O.R.L. si oftalmologie, la etajul 2 chirurgie, la etajul 3 medicina interna si la etajul 4 boli de nutritie si dietetica
1949 - se desfiinteaza dispensarul Albert Thomas , pavilionul 2 revenind spitalului si unde va fiinta o sectie de urologie
-pavilion 4 se uneste de-asemeni cu spitalul devenind sectie de ginecologie si A.T.I.
1950 – in pavilionul 1 functioneaza casa de educatie sanitara a capitalei si administratia spitalului (Vasile Lascar nr. 91)
1951 – se unifica policlinica cu spitalul sub numele de Spitalul Unificat de Adulti nr. 1 “Dr. I. Cantacuzino”
1956 – se creaza serviciul de radiologie radioterapie si oncologie (25 de paturi)
1958 - se construieste crematoriul spitalului
Spitalul devine CentruL Metodologic al Capitalei avand 616 paturi distribuite astfel:
In anul 1963 spitalul isi desfasoara activitatea intr-o alta locatie pana in 1965, cladirile sale fiind supuse unui intens de reconsolidare.
Dezvoltarea spitalului din acest moment este continua pana 1982 cand Spitalului Clinic ”Prof. Dr. I. Cantacuzino”-unitate de categoria a I-a, asigura pe teritoriul arondat-care reprezinta cca 50% din teritoriul sectorului 2-asistenta medicala a personalului muncitor precum si a populatiei din zona de nord-vest, care la 1 iulie 1982 era de 195.000 asistati.
Unitate sanitara complexa, indeplinind si rolul de spital teritorial, avea in structura sa organizatorica sectii cu paturi, unitati de asistenta ambulatorie si de ocrotire sociala.Cele 10 sectii din care 9 au si profil clinic numara 1043 paturi.
Printre sectiile reprezentative ale unitatii pot fi enumerate: Chirurgie, Nutritie, Medicala, Radiologie-Oncologie, Obstetrica-Ginecologie, Pediatrie etc.
In ceea ce priveste unitatile de asistenta ambulatorie, in cele 2 dispensare paraclinice erau asigurate cca 20 de specialitati medicale cu consultatii zilnice in 2 schimburi.
Si atunci, coordonarea personalului era asigurata de specialisti de inalta calificare printre care profesori universitari, conferentiari si sefi de lucrari, precum si de medici primari si principali de specialitate.
In scopul realizarii sarcinilor ce-i revin, unitatea primea de la bugetul de sat credite anuale in valoare de 100.milioane lei, fonduri care erau distribuite astfel:
Drepturi de personalsi alte cheltuieli aferente acestora=61 %
Medicamente si materiale sanitare=23 %
Intretinere si gospodarire=7 %
Hrana=7 %
Reparatii curente=1 %
Alte cheltuieli=1 %
In anul 1980, prin preocuparea conducerii spitalului de atunci (Dr. Mioara Mincu), a fost dat in folosinta dispensarul din str. Doctor Grozovici si inca 3 dispensare teritoriale de copii si adulti in zonele “Trei Scaune”, “Nada Florilor” si “Ardeleni”. Existau deasemenea si unitati cu profil social (crese, camine-spital, camine de batrani).
Spitalul isi continua activitatea sanitara, in ciuda perioadei grele pe care a reprezentat-o anii 1982-1989. Eram student in anul 1989, cand efectuam stagiul de medicina interna in Clinica Prof. Dr. St. Suteanu si pot spune ca nu voi uita niciodata imaginile sumbre din saloanele spitalului din acea perioada.
Activitatea sanitara si universitara dupa cum spuneam a supravietuit, a continuat. atat inaninte cat si dupa 1989. Si acest lucru este cel mai bine relevat de evolutia indicatorilor de eficienta sanitara. Ca o remarca, se constata o restrangere din ce mai mare a teritoriului spitalului, acesta pierzand statutul de spital teritorial, precum si majoritatea celorlalte unitati sanitare adiacente. Intreaga activitate sanitara se concentreaza din ce in ce mai mult in interiorul spitalului cu un castig evident in calitatea serviciilor medicale, care insa nici pana atunci nu fusese deloc neglijabila, ba chiar dimpotriva!
Se poate constata cum dupa “varful” reprezentat de anul 1982, dupa care evolutia este spre un numar aproximativ dublu fata de cel existent la infiintarea spitalului!
Aceasta evolutie este si mai bine observata daca realizam disjunctia pe doua perioade: 1990-1996 si respectiv 1997-2002.
La fel de interesanta este evolutia si pe parcursul perioadei: 1990-2002 si inca si mai relevanta este urmarirea perioadei 1978-2002:
La fel este extrem de interesanta urmarirea evolutiei indicatorilor de utilizare:
Perioada 1978-2002 Si defalcat pe perioadele
1990-1996
1997-2002
In momentul de fata (27 noiembrie), conducerea spitalului este asiguratade:
iar structura functionala aprobata si inca in vigoare la aceasta ora este:
Structura spitalului 2003
Structura paturilor
Sectia clinica de medicina interna: 147
Sectia clinica de chirurgie: 101 paturi
Sectia clinica de obstetrica-ginecologie: 105
Sectia clinica de neonatologie: 55 de paturi
Sectia ATI: 22 de paturi
Spitalizare de zi OG: 10 paturi
TOTAL – 440 paturi
Structura functionala (circuitele functionale)
Pavilion I
Serviciul administrativ-etaj
Farmacie-parter
Spalatorie-subsol
Pavilion II – Sectia OG1
Subsol: - camera de garda profil
- camera de externare nou-nascuti
- cabinet consultatii planning familial
- cabinet explorari functionale
- sala tratamente
- 6 saloane spitalizare
- garderoba bolnavi,
- oficiu alimentar
- boxe
- anexe sanitare
- spalatorie nou-nascuti
Parter: - bloc de nasteri
- salon postoperator cezariene
- cabinet consultatii planning familial
- sectia nou-nascuti – primire nou-nascuti – 1 salon
- sectia prematuri-2 saloane
- terapia intensiva nou-nascuti-2 saloane (incubatoare, ventilatoare), camera asistente de supraveghere, camera de garda medici, cabinet asistenta sefa, registratura
Etaj I: - 8 saloane mama-copil
- 1 salon lauze post-cezariene
- 2 saloane nou-nascuti normoponderali
- salon de izolare pentru copii abandonati
- secretariat profesor
- sala de alaptare, camera astrup pentru nou-nascuti, cabinet asistenta sefa, bucatarie de lapte, oficiu alimentar pentru lauze, anexe sanitare, debarale, statia de sterilizare centrala a sectiei de obstetrica
Etaj II: - spitalizare lauze: 11 saloane
- camera de garda medici
- 2 cabinete pentru toaleta lauze, sala de mese, oficiu, grupuri sanitare, debarale
Pavilion III
Serviciul tehnic
Casierie
Statistica
Arhiva
Pavilion IV – Sectia OG 1I
Subsol: - 2 cabinete consultatii
- 2 cabinete intrerupere de sarcina
- cabinet asistenta sefa
- vestiare medici, cadre medii
- salon odihna dupa intrerupere de sarcina
- anexe sanitare
Parter: - bloc operator cu 2 sali de operatie + anexe
- salon reanimare
- cabinet sef sectie
- sala de tratamente, oficiu alimentar, sala de mese, grupuri sanitare
- 4 saloane spitalizare
Etaj I: - 5 saloane spitalizare
- sala tratamente, anexe sanitare
Pavilion V
Subsol: - fizioterapie
- camera informatica spital
- bloc alimentar
- vestiar personal
- cabinet S.P.C.I.N.
- camera electricieni
Parter: - secretariat directie
- salon postoperator cezariene
- centrala telefonica, radiologie si I.D.B.N. “N. Paulescu”
Etaj I: - Sectia clinica medicina interna 1-partial in renovare
- spatiu spitalizare- 16 saloane
- compartiment de cardiologie – 3 saloane
- cabinete profesor, sef de sectie, asistenta sefa, medici, camera de garda medici, asistente
- sala de gimnastica medicala
- oficiu alimentar, sala de mese, grupuri sanitare
Etaj II: - Sectia clinica chirurgie generala 1I
- spatiu spitalizare- 11 saloane
- cabinete profesori, sef de sectie, asistenta sefa, medici, camera de garda medici
- bloc operator septic: sala de operatii, filtru, spalator medici, spalator instrumente
- nucleu de terapie intensiva: 2 saloane, camera de supraveghere
- oficiu alimentar, sala de mese, sala de tratamente, grupuri sanitare
Etaj III: - Sectia clinica medicina interna I1
- spatiu spitalizare- 14 saloane cu profil medicina interna, reumatologie si gastroenterologie
- cabinet asistente
- cabinet laser, cabinet explorari functionale, ECG, laborator imunologie,
- oficiu alimentar, sala de mese, grupuri sanitare, anexe sanitare
Etaj IV: - INSTITUTUL DE NUTRITIE
Etaj V: - Sectia clinica chirurgie generala I profil septic
- spatiu spitalizare- 7 saloane
- cabinet asistente
- sala pansamente, oficiu alimentar, anexe sanitare
Pavilion VI – centrala termica
Pavilion VIII – organizarea muncii, laborator de anatomie patologica
Pavilion IX
Subsol: - camere de garda internari: medicala, chirurgie, obstetrica- ginecologie, nutritite, sala de tratamente de urgenta
- garderoba bolnavi, camera cu dusuri, grupuri sanitare, boxe materiale
- 2 cabinete ecografie
Parter: – Sectia ATI
- salon ATI
- cabinet sef de sectie, camera de garda, cabinet asistente
- oficiu alimentar, debara materiale, grupuri sanitare
Etaj I: - Sectia clinica chirurgie generala 1I
- spatiu spitalizare- 10 saloane
- bloc operator septic: sala de operatii, filtru, spalator
- cabinet asistente
- oficiu alimentar, sala de mese,sala de tratamente, grupuri sanitare
Etaj II: - Bloc operator aseptic chirurgie
- 4 sali de operatie, spalatoare medici, spalatoare instrumente, camera pregatire materiale, cabinet medici, depozit materiale
- sterilizare
Etaj III: - Laborator analize medicale
- 2 camere biochimie, 2 camere bacteriologie, 1 camera de urgenta, 2 camere hematologie, 1 camera imunologie, 1 camera primiri probe, camera sterilizare, anexa - anexa sanitara
- statie de sterilizare bloc operator
Etaj IV si V: - INSTITUTUL DE DIABET SI BOLI DE NUTRITIE “N. PAULESCU”
Pavilion D
Depozit materiale, atelier mecanic si tamplarie
Pavilion P
Poarta si cabina portar
Pavilion U
Uzina- statia de producere oxigen medicinal
Pavilion C
Crematoriu, rampa de gunoi
Serviciile medicale asigurate de spitalul nostru sunt urmatoarele
Sectia clinica medicala:
Comp. de medicina interna
Dotare (inclusiv laboratorul de explorari functionale si respiratorii):
Laborator EKG
Electrocardiograf
Spirometru
Oximetru
Laborator de ecografie
Ecograf bidimensional
Servicii medicale:
Diagnosticul si tratamentul principalelor boli interne
Ecografie abdominala
Paracenteza, toracocenteza
EKG
Explorari functionale respiratorii
Proba de efort EKG
Punctii medulare
Comp. de gastroenterologie
Dotare:
Colonoscop flexibil Olympus
Endoscop flexibil Olympus
Laborator de ecografie
Ecograf bidimensional
Sistem computerizat de vizualizare si stocare imaginilor endoscopice
Sistem videoscopie
Servicii medicale:
Ecografie abdominala
Endoscopie digestiva superioara si inferioara in scop diagnostic
Punctii hepatice
Comp. de reumatologie
Dotare:
Osteodensitometru cu ultrasunete
Laborator de imunologie cu profil reumatologic
Laser de mica putere
Sala de kinetoterapie
Cabinet de fizioterapie
Servicii medicale:
Diagnosticul si tratamentul bolilor reumatice
Artrocenteza cu rol diagnostic si terapeutic
Densitometrie cu ultrasunete
Fizioterapie
Gimnastica medicala
Terapie cu laser de mica putere
Comp. de cardiologie
Servicii medicale:
Diagnosticul si tratamentul bolilor cardiovasculare
Sectia clinica chirurgie:
Dotare:
Aparate de anestezie moderne tip Draeger, Siare
Mese de operatie multifunctionale, radiotransparente
Surse de lumina performante
Sistem de aspiratie centralizata
Unitati moderne de electrochirurgie
Doua linii de celioscopie cu toate anexele necesare
Linie de endoscopie Olympus diagnostica si interventionala pentru stomac, duoden, cai biliare si pancreatice
Aparate portabile pentru radiologie intraoperatorie
Ecograf intraoperator
Coledoscop rigid
Servicii medicale:
- Chirurgia tubului digestiv deschisa si laparoscopica
- Chirurgia cailor biliare extrahepatice deschisa si laparoscopica
- Chirurgia hepatica si pancreatica
Sectia clinica de obstetrica-ginecologie:
Dotare:
Servicii medicale:
Sectia Imagistica-Ecografie
Sef de lucrari: Dr. Adrian Costache
Dotare:
-ecograf HITACHI RUB 525 cu 3D
Servicii medicale:
Sectia Neonatologie
Dotare:
Servicii medicale:
Sectia Terapie Intensiva
Dotare:
Servicii medicale:
Sectia Radiodiagnostic
Dotare:
Servicii medicale:
Laborator Central Analize Medicale
Dotare:
Servicii medicale:
Laborator Anatomie Patologica
Dotare:
Servicii medicale:
Laborator Explorari Functionale
Dotare:
Servicii medicale:
Farmacie
In 1967 spitalul devine spital clinic (N.B. Chirurgia a fost infiintata ca si clinica in 1965)
Istoricul clinicilor care au functionat si functioneaza in cadrul spitalului.
In mod cu totul neintamplator in anul 1935 se creaza de catre medicii Spitalului Central ”Prof. Dr. I. Cantacuzino” doua organisme destinate sa inlesneasca munca stiintifica si valorificarea ei cat mai larga.
1. Societatea Anatomo.Clinica cu sediul chiar in spital.
2. Asociatia Medicilor de Spitale si Dispensare ale Ministerului Sanatatii
Tot in anul 1935 medicii primari ai Spitalului Central ”Prof. Dr. I. Cantacuzino” au intemeiat “REVISTA SPITALELOR”, redactia si administratia avand sediul la spital.
Clinica medicala
Este infiintata in 1953, sub conducerea profesorului Petre Teodorescu. (1904-1991)care ramane in functie pana in 1959 cand intregul colectiv se muta la spitalul sectorului 4 (Caritas) unde va pune bazele Clinicii de cardiologie si boli interne.
In 1959, conducerea clinicii este preluata de prof. Ion Emil Bruckner care vine impreuna cu intreg colectivul de la Spitalul Filantropia.
Ramane in functie pana in 1965, cand intreaga clinica se muta la spitalul Colentina. Din 1965, conducerea clinicii a fost preluata de profesorul Radu Paun pana in 1980 cand conducerea clinicii este preluata de Prof. Suteanu pana in 2001.In prezent clinica este condusa de Prof. Victor Stoica.(1)
Personalitati care au activat in cadrul sectiei de medicina interna:
Dr. I Stoia – (care pana atunci a fost la Brancovenesc)1932-1954 cand se reintoarce la Brancovenesc
Clinica prof. Radu Paun 1968
Dr. Stanescu Mihai conf.
Dr. Dinulescu-Lichtig Ernestina sefa de lucrari
Dr. Ursea Nicolae – sef de lucrari
Dr. Lazarescu Romulus-sef de lucrari
Dr. Jelea Alexandru
Dr. Vereanu Ion
Dr. Beligan Grigore
Dr. Ilie Ernest
Dr. Georgescu Mihail
Dr. Gherasim Eugenia
Dr. Macarie Olga
Dr. Stroescu Felicia
Alte personalitati care au activat in cadrul clinicii:
Dr. A. Belchita
Dr. Octavian Iordachescu (dircetor adj. Al Dispensarului Policlinic Dr. I. Cantacuzino)
Dr. Anca Moise (decedata 1996)
Dr. Carmen Matei (aflata in prezent in S.U.A.)
Dr. Paul Ignat
Clinica de Medicina Interna si Reumatologie: Prof. Dr. Victor Stoica, 2003.
Sef de lucrari Dr. Mihai Bojinca,
Dr. Pompilia Oancea
As. Univ. Dr. Mihaela Milicescu.
As. Univ. Dr. Alice Ziazin Nisanian
As. Univ. Dr. Veronica Pop.
As. Univ. Dr. Ioan Ancuta
As. Univ. Dr. Andrei Martin
As. Univ. Dr. Florina Gabriela Udrea
As. Univ. Dr. Rodica Mihaela Visan
As. Univ. Dr. Carmen Marina Mihai.
As. Univ. Dr. Claudia Ciofu.
Prep. Univ. Dr. Monica Grancea,
Dr. Calin Theodor Rohan
Dr. Bogdan Mihail Jantes
Dr. Mariana Sasu.
Dr. Liviu Macovei
Dr. Fulvia Stefanescu
Dr. Elena Deleanu
Dr. Adina Elvira Ciobotaru
Clinica radiologie
Infiintata in 1956 fiind a treia clinica de radiologie infiintata in Bucuresti (prima fiind Coltea, a doua fiind Carol Davila), meritul ii revine Prof. I. Barzu care este si primul sef al Clinicii pana in 1984 (an in care e decedat) fiind urmat de Prof. V. Grancea. pana in 1994 cand este inclusa in clinica de radiologie de la Spitalul Universitar.
Clinica prof. Barzu Ioan 1968
Dr. LungeanuMihai asistent.
Dr. Arcadie Percek asistent.
Dr. Popescu Petre asistent.
Dr. Sava Vasile asistent
Dr. Ion Jocu
Dr. Lucretia Maria Cotuna.
Alte personalitati medicale: Dr. Mihai Raducanu (Director al spitalului intre anii 1990-1993)
Clinica chirurgie este infiintata in in 15.07.1965 prin venirea Profesorului Juvara (la acea data conferentiar) care venea de la Spitalul sectorului 4 (1952 spitalul Caritas conferentiar- 1952-1959 Spitalul sectorului 4). Acesta a devenit profesor in 1967 si a condus clinica pana in 1985 cand conducerea clinicii a fost preluata de prof. Dan Radulescu pana in 1993 acestuia ii urmeaza Prof. Dr. Radu Cornel. In anul 2001 conducerea este preluata de Prof. Dr. Ion Vereanu.
Clinica prof. Juvara Ion 1968
Dr. Priscu Alexandru sef de lucrari. (conferentiar 1970)
Dr. Dan Radulescu sef de lucrari.
Dr. Cornel Dragomirescu asistent.
Dr. Radu Cornel preparator.
ATI
Dr. Motomancea
Dr. Proinov
Dr. Coroianu
Actualmente (27 noiembrie) sectia A.T.I. are urmatoarea componenta:
Sef Sectie:. Dr. Siminel Voicheci.
Dr. Mirela Cristiana Iaciu
Dr. Adrian Stefan Munteanu
Dr. Iuliana Codruta Mirciulescu
Dr. Angela Constandache
Dr. Ariana Ungureanu.
Clinica Prof. Dr. Ion Vereanu 2003
Prof. Dr. Radu Corneliu
Conf. Dr. Traian Patrascu
As. Univ. Dr. Iulian Brezean
As. Univ. Dr. Laurentiu Belusica.
Dr. Eugen Stefan Pacescu
As. Univ. Dr. Ioan Tudor Marin,
Dr. Catalin Buga
Domenii prioritare de activitate:
Toata gama de chirurgie generala cu precadere chirurgia cailor biliare extrahepatice si chirurgia pancreatica
Chirurgie toracica
Chirurgia timusului
Chirurgia pericarditelor constitutive
Chirurgia bolnavului diabetic cu mentiune speciala pentru piciorul diabetic
Chirurgie laparoscopica digestiva si biliara
Perfectionare si noi interventii laparoscopice si de chirurgie digestiva
In toata aceasta perioada in clinica s-a desfasurat invatamant universitar si postuniversitar constituindu-se astfel o scoala chirurgicala de inalta tinuta care a produs un numar de 11 profesori universitari, sefi de clinica, raspanditi pe tot parcursul tarii.
Concomitent cu activitatea profesionala si didactica, clinica a desfasurat o intensa activitate stiintifica, fiind prezenta la numeroase intruniri de specialitate din tara si strainatate.
Clinica ginecologie:
In anul 1934 se infiinteaza Serviciul genito-urinar, condus in perioada 1940-1947 de Prof. Dr. G. Olanescu. In 1947 Prof. Dr. Dumitru Savulescu pune bazele primei clinici universitare de obstetrica ginecologie pe care o conduce pana in 1961 cand clinica este temporar desfiintata, serviciul fiind condus de viitorul Prof. Dr. Dan Alessandrescu, ca in 1967 sa se reinfiinteze sub conducerea Conf. Dr. Vlad Vasiliu (decedat in 1971 in momentul confirmarii ca profesor). Din 1971, clinica este condusa de Conf. Dr. Ion Tudor pana in 1976 (an in care decedeaza) si clinica este din nou desfiintata. Sectia este condusa de Dr. Napoleon Onulescu in perioada 1977-1982 (an in care decedeaza) si de Dr. Ion Mocanu in perioada 1982-1993. Din 1993, clinica universitara este reinfiintata si condusa pana in prezent de Prof. Dr. Decebal Hudita, venit cu o parte a colectivului de la Clinica universitara “Coltea”. In acest interval de timp au activat pe perioade de timp mai lungi sau mai scurte alte personalitati ale lumii medicale:
Realizari:
Contributii in
Clinica de Obstetrica Ginecologie Prof. Dr. Decebal Hudita, 2003.
Dr. Maura Popescu,
Sef de lucrari. Dr. Manuela Russu.
Dr. Mihai Balacescu,
Dr. Ion Briceag,
Dr. Vasile Irimia
Dr. Marilena Grama
la telefon: 021/210.71.00
prin e-mail: cantacuzino@spitalul-cantacuzino.ro
Strada Ioan Movila nr. 5-7, Sector 2, Bucuresti
Contact
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam eget neque aliquet, tincidunt eros a, facilisis ligula. Sed pretium nulla sed facilisis vulputate.